Save Preloader image

0%

Composteres
El compostatge és un procés de transformació de la matèria orgànica per a obtenir compost, un adob natural. La natura ens mostra que ella mateixa s'organitza el seu cicle de vida i restaura el seu creixement, per què no aprofitar-ho per a reduir els residus que generem en l'horta?... En l'Horta del Rajolar utilitzem el compost com a adob orgànic, amb l'aplicació del qual ajudem a regenerar la vida microbiana i millorem la textura i composició química del sòl.
El procés consisteix en la descomposició de restes orgàniques:
Rames, fulles, parts de plantes, corfes de fruits i restes de poda, juntament amb excrements d'animals. Aquest procés es realitza en unes condicions de fermentació aeròbica, per tant en presència d'oxigen, i necessita una ventilació i humitat adequades.
En el procés intervenen molts elements que cooperen entre ells, com la temperatura, la humitat i diferents espècies d'éssers vius:
Microorganismes com bacteris i fongs, i també invertebrats com col·lèmbols, escarabats o llombrius de terra.

Hi ha diferents tècniques per a compostar:

Nosltres tenim dos tipus de compostadors, els composters en pila i els vermicomposters. Quan utilitzem la tècnica de fer compost en pila voltegem per a mantenir el grau de ventilació i humitat adequat.

En la compostera es van acumulant restes orgàniques, quan ja tenim un bon muntó ho cobrim amb fem d'ovella, i quan el muntó arriba fins a dalt del tot del compostador ho cobrim amb palla, i periòdicament ho voltegem.

En el vermicompostador, fermentem el compost amb l'ajuda dels llombrics.

Mantenim una temperatura i humitat adequades per als llombrics regant periòdicament.